dilluns, 21 de març del 2011

LA BIOMASSA

A grans trets podríem definir la biomassa com la matèria orgànica originada en un procès biològic, espontani o provocat, utilitzable como font d’energia.

Això és el que el projecte presentat per l’Ajuntament pretén fer. Recollir les restes de la poda de vinya, olivers i ametllers, més la neteja del bosc, i amb tot això o bé generar energia elèctrica o bé fer “pelets” per a la seva comercialització.

De base el projecte no és dolent. Amb recursos que tenim a la zona podríem crear llocs de treball i es crearia un valor afegit que ara no tenim.

Partint d’aquesta base tan clara com es doncs que el nostre grup municipal s’ha abstingut amb el relacionat amb aquest tema?

Doncs per què la nostra funció no és creure’s tot el que ens diuen sense més i aplaudir les bones intencions que pot tenir un ajuntament. Exercim l'oposició intentant veure les coses amb una vessant crítica però constructiva, i és per això que ens plantegem diverses qüestions:

- És rendible econòmicament l’explotació de la biomassa, i més concretament de la que es projecta per a Batea?
- Quin serà l’aprofitament de la biomassa? Pelets o creació d’energia?
- Quant temps serà public i quan passarà a mans d’empreses privades?
- Es té alguna certesa que alguna empresa ho vulgui i es quedi la instal·lació?
- Serà suficient els sarments de la poda i la llimpiesa de la massa forestal per a mantenir una inversió que segons s’ha dit pot arribar als 35 milions d’euros?
- Quanta gent ocuparem 10, 20, 100?
- Com seran els contractes d’aquesta gent? Temporals de 6 mesos i després ja veurem?
- Si cap empresa privada no es decideix a agafar el projecte, continuarà l’Ajuntament? Durant quant de temps?
- Etc. Etc.

Amb això no ens estem posicionant en contra del projecte sinó explicant que tenir dubtes és raonable i que gastar-se casi un milió d’euros en una cosa mereix al menys una mica de cautela i més informació. Un pojecte d'aques estil creiem que ha de tenir una planificació i uns estudis més acurats i no deixar-ho a l'atzar.

Això sí, podem estar tranquils, més de la meitat dels diners ve subvencionada. Així ja no és tan carregós i si es malgasten els diners no són els nostres perquè venen de Madrid o Barcelona. (Almenys així ens diu l’Ajuntament)

6 comentaris:

  1. Jo tinc alguns dubtes al respecte, pel que dieu, sembla que l'Ajuntament realitzarà la inversió i buscarà una expresa que exploti les instal.lacions, és així?. Es sap d'on provindran els fons per a realitzar aquesta invesió?. Com pot ser que el vostre grup, que té tres regidors a l'Ajuntament, no estigui informat de totes les questions que plantejeu, ni tant sols del pressupost d'aquest projecte?

    ResponElimina
  2. Potser és que no ho sap ni el propi Ajuntament?,és això el que voleu dir?

    ResponElimina
  3. La primera fase costarà entre 600.000 i 700.000 €. La meitat ve subvencionada per Madrid i l’altra meitat la paguem l’ajuntament.
    Es tracta de la compra d’una parcel-la al polígon, la construcció d'una nau i la compra de maquinaria per a l’assecament de la biomassa.
    També aquí hi ha concedit el pla ocupacional de les 25 persones (o 28, no ho recordo bé) durant 6 mesos.
    Fins aquí tot està més o menys clar.

    Els dubtes que el nostre grup sempre ha manifestat són sobre el que passarà a partir d’aquí.

    La teoria optimista exposada per l’ajuntament diu que alguna empresa vindrà i amb algun tipus de concessió o altra formula es farà càrrec de tota la inversió feta fins al moment i a més construirà la planta de biomassa per generar energia. Una inversió que segons s’ha dit a la premsa i també als plens pot arribar a 35 milions d’euros.

    És en aquesta segona fase en la que no hi ha res segur. No sabem si hi ha un interès real d’empreses, no sabem que passarà després dels 6 primers mesos (on el cost de personal està subvencionat), no sabem la viabilitat econòmica de tot plegat, ...

    L’ajuntament tampoc no ho sap ("del cert"), segons ells mateixos han afirmat, i “confien” en que aquesta inversió surti bé.

    El nostre grup ha plantejat dubtes, al nostre entendre raonables, sobre aquesta segona fase, i pendents d’això, ens em abstingut a les votacions relacionades amb aquest tema.

    ResponElimina
  4. per més que borreu els comentaris tothom ho sap, vosaltres sou com el Partit Popular que només sabeu deixar verds als altres partits polítics i a la gent que no és del vostre agrat!

    ResponElimina
  5. Aquest bloc no borra comentaris en tan que no faltin a les persones, i l'exemple és que no borrem el comentari anterior encara que el seu contingut sigui més que opinable.
    Nomès una consideraió general: Les generalitzacions solen ser equivocades i a vegades és fàcil confondre el que un mateix pensa, amb el que "tothom sap".

    ResponElimina
  6. La biomassa no sé com pararà, però pot passar lo mateix que la Residència ... recollim sol·licituds i no sabem o sabem que no pot obrir-se la resideència i endavant, (...)

    Ara nois i noies, de Batea, empadronats a BATEA, i llavors ja treballareu; o no.

    Em sembla un pelotazo municipal.

    ResponElimina

PREGUEM RESPECTE EN ELS COMENTARIS